Hoppa till innehåll

Hur Bäversjön blev Björsjön

Namnhärledning kan vara ett klurigt kapitel. Att Björsjö skulle kunna komma från ‘Björnsjö’ är inte troligt, enligt fil dr Petrus Envall, 1889–1974 (som bl a var rektor vid Fornby folkhögskola) och som forskade i äldre namnformer.

I boken Grytnäs socken av Anton Ericstam (1960) skriver Envall om ”Ortsnamnens vittnesbörd om socknens bebyggelsehistoria”:

På gränsen mot Garpenberg ligger en liten sjö, på kartan 1652 skriven Biörsiön, på generalstabskartan Björnsjön.

”Geographisch afritning och Delineation öfwer Grytnäs Follkiärna och Byy Socknar”

Vid denna ligger en by, som äldst skrives Biörsiö (1645 mtl, 1723 jb, då skattetorp), på en karta 1805 Björsjö By och ännu i kyrkboken Björsjö. Men namnet har “förbättrats” till Björnsjön (1779 och ännu på general­stabskartan). I första upplagan (av boken Grytnäs socken) antog jag, att namnet syftade på äldre tiders förekomst av björnar i skogsområdet mellan Garpen­berg och Grytnäs. Men en sjö har nog aldrig varit en ‘björnsjö’.

Däremot kan en sjö vara ‘bäversjö’. Bäver heter på dalmål bjor (Älvdalen, Mora), varav björ, på andra håll bjur, så i Bjurfors i Norberg. I min avhandling Dalabergslagsmålet har jag visat, att språkformer, som nu finnas blott i dalmålet, tidigare funnits även i dalabergslagsmålet.

Att en äldre form Björ- kunnat finnas bredvid en yngre Bjur-, är ingenting ovanligt i fråga om ortnamn. Bjurfors-­ån kallas även Bäverån. Här bevaras således tre olika tiders namn på ‘bäver’ i samma socken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *