Hoppa till innehåll

I Björsjö eldar vi med förnuft och känsla

Vedeldning är en konst. Och en sann glädje med mysig inomhusvärme till en låg kostnad; riktigt låg när man har tillgång till egen ved – för vedspis eller kamin. Öppen spis är knappast något att rekommendera (låg verkningsgrad).

Samtidigt ska man veta, att när man eldar ved sker till exempel utsläpp av polycykliska aromatiska kolväten (PAH) och små partiklar. Små partiklar kan leda till problem i andningsvägarna och hjärt-kärlsystemet och vissa polycykliska aromatiska kolväten, såsom bens(a)pyren, är cancerframkallande. Särskilt känsliga för dessa utsläpp är barn och äldre samt astmatiker och andra som lider av luftrörs- och andningsbesvär.

Grundläggande: torr ved

Elda med ved – gärna med blandade träslag – och inget annat i din vedeldade kamin, spis eller ugn. Att elda sopor, plast, impregnerat virke och liknande är inte tillåtet. Det ger utsläpp av giftiga ämnen och är dessutom olagligt att elda eftersom det klassas som avfall.

Veden ska vara lagom torr. Det innebär att den har en fukthalt på 15–20 procent. Alltför fuktig ved ger sämre förbränning och större utsläpp av luftföroreningar, eftersom vattnet först måste kokas av. En bra tumregel att veden bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår och gärna ett år. Under den tiden hinner fukthalten minska från runt 50 procent till runt 15–20 procent.

Att tända

Toppeldning är det rätta. Stapla vedträna på ett luftigt sätt. Ett smart sätt är att lägga ett par större vedträn underst och sedan ett par lager till som i en fyrkant. Se till så att vedträna i det översta lagret är lite mindre.

Även om det kan ta en stund för brasan att ta sig så är vinsterna med att tända i toppen många. Gaserna som förångas från veden förbränns i stället för att spridas som föroreningar i luften. Elden brinner jämnare och det blir mer värme per vedträ.

Lagom lufttillförsel

En av de viktigaste delarna i en god förbränning är att lufttillförseln är tillräcklig och lagom stor i de olika skedena av eldningen.

När elden tänds behövs rikligt med luft och då kan du ha luckan lite öppen. När elden tagit sig, stäng luckan men se till så att lufttillförseln fortfarande är god, det vill säga att spjällen är fullt öppna. När elden sedan har kommit igång ordentligt efter några minuter kan du sänka lufttillförseln lite.

Vid lagom lufttillförsel brinner brasan med klara gula lågor som är livliga men inte för kraftfulla.

Brasan behöver alltså mest luft vid upptändningen och sedan lite mindre.

Riktigt dåligt

Så kallad pyreldning är det allra sämsta, dvs att brasan eldas lågintensivt under lång tid genom att ha väldigt låg lufttillförsel. Att elda på det sättet minskar verkningsgraden och ger därmed mindre värme samt orsakar ofta kraftig tjärbildning och höga utsläpp av skadliga luftföroreningar. Pyreldning ökar dessutom risken för sotbrand.

Den perfekta röken

Om brasan brinner med en klargul låga utan att sota eller t ex imma igen kaminens glas är förbränningen bra.

Ett annat sätt att se ifall du eldar på ett bra sätt är att gå ut och titta på röken som kommer ur skorstenen. Där ska helst bara var ett perfekt värtmdaller. Om du eldar bra ska röken från skorstenen helst inte synas alls, förutom då det är kallt ute och ofarlig kondens som ser ut som vit rök kan bildas.

Om röken är gulaktig, svart eller grå är det tecken på att det kommer ut mycket luftföroreningar.

Elda för klimatet

Ved är ett förnybart bränsle som vid eldning ger upphov till utsläpp av biogen koldioxid. Vedeldning är i dag en av de största källorna till att sot sprids i Arktisområdet, vilket påskyndar issmältningen och orsakar klimatstörningar i hela världen.

Att elda på ett mindre miljöpåverkande sätt är en enkel insats som var och en kan bidra med för att begränsa klimatförändringarna.



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *