Hoppa till innehåll

I Björsjö kör vi med toppeldning

Att elda från toppen i kaminen eller öppna spisen är egentligen det bästa och riktiga sättet, istället för att veden läggs ovanpå tändveden. Toppeldning betyder effektivare brasa och ger mindre föroreningar. Rökgaserna stiger alltid uppåt och då betyder toppeldningen att rökgaserna antänds och ger rätt fart åt elden. De förångade gaserna från veden brinner upp – det är det miljösmarta med toppeldning.

Att toppelda är alltså skonsammare mot miljön. Elden kommer snart att börja äta sig nedåt i vedmagasinet.

Mer värme per vedträ

Även om det kan ta en liten stund för brasan att ta sig så är vinsterna med att tända i toppen många. Gaserna som förångas från veden förbränns i stället för att spridas som föroreningar i luften, elden brinner jämnare och det blir mer värme per vedträ.

Vid toppeldning staplas de grövre vedträna i botten (läggs tätt samman om det är en kall kamin). Varva sedan med fler lager; hur många beror på kaminens storlek. Överst lägger du späntad ved som är tändveden.

Har du dessutom en högeffektiv kamin med lufttillförsel uppifrån innebär det att luftkanalerna värms upp ännu snabbare och bättre kan dra in luft.

Har du eldat rätt finns inga kolbitar kvar efter brasan. Ren aska (pulveriserad) är tecknet på att du inte strypt förbränningen för mycket.

Så gör vi i Björsjö.


Ved är ett förnybart bränsle med mindre klimatpåverkande utsläpp än fossila bränslen. Men vedeldning är i dag en av de största källorna till att sot sprids i Arktisområdet, vilket påskyndar issmältningen och orsakar klimatstörningar i hela världen.

Att elda ved på ett miljövänligt sätt är en enkel insats som var och en kan bidra med för att begränsa klimat­förändringarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *